מה נשאר משדות הקרב הנשכחים שלנו?

הם בכל מקום, גם באתרים מפתיעים, גם ליד הבית. מסע מתמשך לתחמושת ולחפצים שהחיילים האלמונים הותירו מאחוריהם

יום חמישי, 13 בינואר 2011

תרומתי הצנועה לקופת המדינה

עכשיו מותר לגלות:
כשמתחילים להסתובב הרבה בשטחים פתוחים, והעין הופכת למורגלת מאוד באיתור חפצים חריגים על רקע סביבה של חול, אבנים ועשבים, קשה שלא למצוא כל מיני מציאות. גם כאלה שמביאות עימן קונפליקט קטן עם החוק. כך יצא שבזמן האחרון, בשתי הזדמנויות שונות, חזרתי הביתה עם מטבעות עתיקים.
 החוק מאוד ברור בעניין הזה: אסור לי להחזיק בהם. אך בשני המקרים, אם הייתי מותיר את הממצאים במקום שבו היו מונחים - הם היו נעלמים, אולי לנצח. מטבע אחד הציץ מתוך ערימה של שברי רעפים - פסולת בניין שמישהו נבזי במיוחד זרק בין גבעות החול. החורף פיזר את הפסולת, וסחף אליה גם את המטבע שנשלף מהחולות. בתחילה מסרתי את המטבע לידיד בוגר לימודי ארכיאולוגיה. הוא היה אמור להעביר אותם לידי אחד מהמרצים שלו שעוסק בתחום, אך בגלל אילוצים של עומס עבודה לא הספיק לעשות זאת, והמטבע חזר אלי זמנית.
המטבע השני נשר מצלע של ערוץ ניקוז שנחצב באדמה, ואם לא הייתי אוסף אותו הוא היה ממשיך ונושר ממצוק הכורכר היישר לים.
לאחר שהשתעשעתי מעט בניסיונות לזהות ולתארך את המטבעות בעצמי, הגיע הזמן לקורטוב של אזרחות טובה. הבוקר שני המטבעות נמסרו לעובדת של רשות העתיקות, שהבטיחה להעביר אותם לידיו של דונלד צבי-אריאל, ראש תחום המטבעות ברשות. ישתדלו לחזור אליי עם תשובות לגבי הזיהוי. הטיפוס הרכושני שמסתתר בתוכי,  ובכולנו, קצת עצוב. הוא רצה את המטמון הקטן אצלו בבית. מצטער, אני גוער בו, אין מה לעשות.
אני מדגיש בכל לשון הדגשה שני דברים:
1. ליקוט מכוון, כולל מטבעות, באתרי עתיקות אסור בתכלית האיסור. כאמור, בשני המקרים שבהם בחרתי להרים מטבעות מהקרקע עשיתי זאת בלית ברירה - היה ברור לי שאם לא אעשה זאת, הם יאבדו. וממילא ידעתי שאעביר אותם לידיים הנכונות.
2. אני לא מחפש עתיקות, ולא חופר באדמה. שרידי התחמושת שאני מוצא אינם כלולים בפקודת העתיקות, שמגדירה ממצאים כעתיקות רק אם הם מתוארכים משנת 1700 ואחורה.

הנה שני המטעבות. העליון עשוי כנראה מנחושת. בצדו האחד אוקטגרמה (המכונה גם "כוכב לאקשמי") ובתוכה גלגל עגלה מסוגנן. לא הצלחתי לזהות מה מקורו, אך ההערכה שלי היא שמדובר בתקופת ראשית האיסלאם, כלומר סביב המאה ה-7 או ה-8 לספירה. במטבע השני ניתן לזהות בקלות כיתוב בערבית, ובו המילים "אללהו אכבר". אני מעריך שהוא עשוי מברונזה וכי הוא ממלוכי.

צידו השני של המטבע הערבי. ניתן לזהות את הספרה 8, ומילים שאיני מצליח לקרוא

צידו השני של המטבע המסתורי, הבלתי מזוהה. ניתן להבחין באותיות משפה שאיני מצליח לזהות.
אחרי חפירות אינטנסיביות באינטרנט, ההשערה שלי היא שזהו אלפבית פיניקי.

יום שלישי, 11 בינואר 2011

חדשות מהצד הצפוני


גשמים ראשונים הם נקודות זמן מעולות. לא רק בגלל שהארץ נמצאת במשבר מים חמור וכל טיפה חשובה, וכל זה. גם. אבל כאמור, לא רק. מזווית הראייה הקטנה והקטנונית שלי, הגשם (ועימו הרוחות העזות) הוא קבלן עבודות עפר, שמבצע עבורי תפקיד אפור אך חשוב של פינוי שכבות חול, שהדברים שנמצאים מתחת להן נותרים סמויים ברוב ימות השנה. חלון ההזדמנויות קצר מאוד: יום או יומיים לאחר הגשמים, ולפעמים אף פחות מזה, השטח מתחיל להתכסות בנבטים ובעשב טרי. שבוע או שבועיים - והכל יתכסה בפרחים ובצמחים. שהם יפהפיים ומשובבי נפש, ובכל זאת - הם אויביו הגדולים של האדם היוצא לחיפושי תחמושת ישנה.
בראשית החודש היתה בדיוק הזדמנות כזאת. יום של גשם עז מלווה בסופה הזיז הצידה את כיסוי החול הלבן והיפה שמצפה בדרך כלל את הגבעות שמדרום לפרויקט "סי אנד סאן". אלה דיונות החול האמיתיות אחרונות באיזור תל אביב, ובקרוב גם הן ייהרסו.
תא השטח הזה, שתחום מחוף הצוק ועד לבסיס הצבאי הקטן הסמוך, כלומר כל מה שמעבר לחלקו הצפוני של תל-רקית, הוא תעלומה בעיני. האיזור כולו משובץ בממצאים בעלי אוריינטציה צבאית - מכל התקופות והזמנים. יש שם כדורי עופרת של רובים נטעני לוע מהמאה ה-19. ושרידי תחמושת של כדורי ציד ישנים משלל גדלים וסוגים. ותחמושת איטלקית, גרמנית ובריטית משנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20. והפעם ציפתה לי גם תגלית ממלחמת העולם הראשונה, שכמוה עוד לא ראיתי. התגלית הזאת מעלה אפשרות שעליה לא חשבתי לפני כן, ולפיה המתקפה על העמדות הטורקיות בתל-רקית לא התבצעה רק מדרום לצפון, אלא התפצלה גם לכוח משני שאיגף את התל ממזרח ותקף אותו מצפון מזרח.
הנה, זה מתחיל, בצורה של סיפור בתמונות.

האמת היא, שבמקור חשבתי לתעד את חיי הטבע של איזור
 הדיונות. למשל את התורמוסים  שנבטו שעות בודדות אחרי הגשם

או את הבזים, שבהפוגה בין הגשמים יצאו להטריד סנוניות

וגם משפחת התנים המקומית שטיילה שם קצת לפני

והנה, המבט שלי נמשך לקליע, מי יודע מאיזו תקופה. אפשר להבחין מה גובה
 שכבת  החול שהועפה על ידי הרוחות והגשמים

מי השאיר פה את הברך שלו? כבשה? סוס? אולי אדם?

קיר חול קרס וחשף עצמות קבורות, עתיקות ומתפוררות. לי
זה נראה כמו עצם שוק אנושית. מקווה שלא

בנקודה גבוהה, המים סחפו את החול כלפי מטה לשני הצדדים וחשפו שורה של
 תרמילי רובה לי-אנפילד. בצילום הזה אפשר להבחין בחמישה

הנמלים צועדות להן בשורה, אדישות וצייתניות. כמו
חיילים. כמו החיילים ששכבו בדיונות האלה בסוף 1917

יכולתי ללכת ממש תרמיל אחרי תרמיל, כאילו אני הולך בעקבותיו
 ל חייל בצבא הוד מלכותו, שצעד וירה, צעד וירה 

בסך הכל, מצאתי במצבור הזה 11 תרמילים ירויים. כולם תוצרת
 "החברה למתכות ותחמושת בירמינגהם"

ניכר שהתחמושת הישנה לא זזה ממקומה מהחורף של 1917 ועד לחורף הזה. הבסיס
 להערכה  הזו, הוא  העובדה  שהתרמילים  כאילו "יצוקים" בתוך שכבת הזיפזיף
 קשה. בדרך כלל, על הזיפזיף הזה יש שכבה של חול ים עדין

בסביבה מצאתי גם קליע עתיק עופרת, כנראה מהשליש האחרון של המאה ה-19. רמת
 הייצור שלו נמוכה, ואפשר להבחין ב"תפר" שנותר במהלך היציקה

ועוד אחד. סליחה, אני פשוט נהנה מזה. אני מסתובב באתרי קרבות ישנים כבר די
 הרבה זמן, ובדרך כלל סיור שבו אני חוזר עם שניים או שלושה ממצאים נחשב
למוצלח  מאוד. מצבור אמיתי ומרשים כזה עוד לא היה לי. שיהיו עוד