רעייתי היתה צריכה לנסוע במסגרת עסקיה למקום כלשהו, סמוך לקיבוץ גבעת ברנר. אני התלוויתי על תקן סוחב ארגזים ועובד כללי. לא התחלה מבטיחה לכלום, נכון?
סיימתי את פרק הסחיבה והסיוע, ונותר לי מעט זמן להסתובב באיזור. כבר כשחנינו במגרש החנייה של האתר (לא רחוק מהכניסה לקיבוץ, סמוך למתקן לוגיסטי גדול של חברת צ'מפיון מוטורס) הבחנתי מרחוק בקבוצה של חצבים שפרחו בטור עורפי מדויק. זהו סימן מעיד מובהק לכך שבמקום היו חלקות אדמה פלשתיניות. ערביי הארץ נהגו לטמון באדמה בצלים של חצבים, כדי שבסוף הקיץ, אלה יפרחו בזריזות ויסמנו את גבולות הנחלות של כל אדם ואדם. כך, כשצריך להתחיל לעבד את החלקות לקראת החורף - לא יהיו טענות לאיש. לכן, כאשר רואים שורה מדויקת כזאת של חצבים - המשמעות היא שבאיזור היה כפר פלשתיני שאינו עוד.
בדרך כלל אני שולט לא רע בגיאוגרפיה ובהיסטוריה הארצישראלית. אך במקום הזה, נקרא לו "גזרת צומת ביל'ו", אני דווקא חלש מאוד. פרט לכפר קובייבה, שסביבו התפתחה לימים רחובות (ומשום מה הוא העניק את שמו לכדורי הבוץ, כלומר קובייבות, שילדים מכינים על שפת הים), אני בור לחלוטין. אך אמרתי לעצמי: אם יש חצבים - היה כפר. ואם היה כפר ואינו עוד - היו קרבות. ואם היו קרבות - יש ממצאים. והתחלתי ללכת בשטח, בעוד יום לוהט מדי.
השביל ממגרש החנייה אל גבעות הכורכר שנראות באופק |
גרמני יליד 1917, פה בגבעת ברנר |
בבית, לאחר ניקוי ראשוני באמצעות לימון, גיליתי שהכדור הזה זקן בהרבה ממש שהינחתי קודם. ההנחה הראשונה שלי היתה שמדובר שוב בכדור מתקופת גרמניה הנאצית. כבר למדתי בעבר שתחמושת שכזאת זרמה איכשהו, בדרכים לא דרכים, אל המחתרות של תקופת המנדט ואל צה"ל הצעיר.
אבל הקידוד על ההטבעה היה שונה, מה גם שהמספר "17" רמז על שנת ייצור קדומה בהרבה - תקופת מלחמת העולם הראשונה.
שוב, גיגול ועיון בוויקיפדיה. והופ, הנה הפתעה: על רכס הכורכר הזה נערך ב-11 בנובמבר 1917 קרב משמעותי למדי במלחמת העולם הראשונה, במסגרת המערכה של הגנרל אלנבי על כיבוש ארץ הקודש. הקרב ידוע כיום בשם "הקרב על רכס מוגהר" (אם כי אצלנו, השם יבוטא כמע'אר, בדומה לכפר שבצפון). במקום להלאות בפרטים אתן פה לינקים מעניינים וממצים: הנה אחד, והנה השני. שני דברים שכן אזכיר הם אלה:
1. מקובל לראות בקרב על כיבוש באר שבע את המתקפה המוצלחת האחרונה בהיסטוריה המודרנית שבה נעשה שימוש בפרשים. ובכן, לא נכון: הקרב על רכס מוגהר ראוי להיחשב כך, אם כי ממדיו צנועים יותר (800 פרשים רכובים על סוסיהם הסתערו על העמדות הטורקיות/גרמניות).
2. בקרב הזה, שלא היה לי מושג על קיומו עד אתמול, נהרגו 2,016 לוחמים משני הצדדים. זה כמעט בלתי נתפס: כמות שמתקרבת לאבדות שלנו במלחמת יום הכיפורים, במהלך קרב על מתחם חפירות אחד, כחלק מפינה אחת של זירה אחת במלחמה גלובלית עצומה.
הבריטים איבדו שם גם כמה קצינים בכירים. רישומיהם מאזכרים באותה מידה של אבל גם את נפילתם בקרב של כמה מאות סוסים. תהי נשמתם צרורה באורוות החיים.
אין פיקה, כך שהרווחנו הצצה לקרביים של התחמושת הגרמנית |
ראוי לציין שמציאה של כדור שיוצר כה סמוך לקרב מקעקעת את התיזה שפיתחתי בעקבות הממצאים הטורקיים מתל-רקית. או שהיא מעידה על כך שהכוחות הגרמניים בארץ ישראל דאגו לעצמם טוב ושרשרת האספקה שלהם לא נפגעה, בעוד שהכוחות הטורקיים היו במצב רע בהרבה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה